fbpx

Angst is fantasie

Gepubliceerd op 3 december 2018 11:14

 

Onze dochter heeft ruim een jaar een relatie met een marokkaanse jongen. De liefste jongen die je maar kan wensen. Ze zijn totaal op hun gemak bij elkaar en (heel belangrijk) ze kunnen vreselijk lachen met elkaar. 

Hij eet halal en bidt vijf keer per dag. 

Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik niet bevooroordeeld ben. Totdat “het gevaar” te dicht bij mijn allerliefste kwam. Super intelligent. Moslim. Wat als…

Angst. 

Wij, Ad en ik gaan in gesprek met onze dochter. 

Waarschuwingen. In de trant van: Jij kan het niet overzien. Weet je dat. De cijfers liegen er niet om. 

Ik zie een pruillipje. 
Brok in mijn keel. 
Voor het eerst twijfel ik over mijn opvoedingskwaliteiten. 
Dit moet anders. 

Een paar dagen later weet ik het.

Ik zeg tegen haar:

“Begrijp dat ik het afschuwlijk zou vinden als er maar een fractie van jouw vrijheid zou worden afgenomen. En tegelijkertijd weet ik dat jij zelf dit moet ervaren. Het moet aanpakken zoals jij denkt dat het moet. Op een manier waarop jij gelukkig zal zijn. Welke keuze je ook maakt, ik steun je altijd. Ik zie dat het geloof voor X een onderdeel van zijn identieteit is. Als ik dat zou afkeuren zou ik hem als persoon afkeuren. En dat is onmogelijk. Ik hoop dat je begrijpt dat ik hier ook een weg in moet vinden.” 

Ze schenkt mij de meest liefdevolle harten glimlach en zegt:

“Mam, ik weet dat ik mij door hem laat beinvloeden. Maar Ik kan hem ook beinvloeden. We zijn niet allemaal hetzelfde en dat is toch prima!?”

Ik neem haar in mijn armen en denk: ik heb het toch wel goed gedaan, die opvoeding. 

Ik heb de angst overwonnen en daar glorie voor terug gekregen. 

Angst is niets anders dan een fantasie. 

Een fantasie die een loopje met ons neemt. Ons op het verkeerde been zet. Een monster dat zich tussen onze oren nestelt en als vanzelf steeds groter wordt. 

Iedereen heeft zo een monster. 

Het monster dat er voor zorgt dat je niet eens aan een uitdaging gaat starten. Zijn naam is Falen. Het monster dat er voor zorgt dat je niet zegt wat je zou moeten zeggen. Zijn naam is Angst Voor Kritiek. Het monster dat van elke klus een berg maakt. Zijn naam is Uitstelgedrag. 

Maar weet je wat het toffe is: jij kan dat monster vermorzelen. Er is Maar een ding waar het monster niet tegen kan: hem in de ogen kijken…

————-

Welk monster houd jou van je doelen af? 

Ik wil je dol graag leren het monster een schop onder zijn harige kont te geven, tijdens de Mindset Reset Challenge, welke 10 december van start gaat. 

Doe je mee?!! Aanmelden kan hier.Pluk je geluk,
Mira

Keep in Touch

Volg ons en like ons op sociale media voor de nieuwste ontwikkelingen binnen Fitspel!

Vragen?

Chatten
Hallo,

Waarmee kunnen we je helpen?