fbpx

Is gezond leven gemakkelijk?

Gepubliceerd op 3 januari 2019 15:58

 

Ze zijn er weer, de goede voornemens. Met stip op de eerste plaats met 51%: afvallen! 

Eigenlijk zijn er maar 5 regels die je moet toepassen om gezonder te leven. Ik heb ze even voor je op een infographic gezet. Even uitprinten en op de koelkast hangen! Mensen maken gezond leven heel ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel makkeijk. Toch? 

Is gezond leven makkelijk?

Wat kunnen we uit de cijfers  halen?
– 49% Van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht. 
– 53% Van de Nederlanders beweegt te weinig.
– 24% Van de Nederlanders rookt. 
– Volgens het Trendscenario van de RIVM zal in 2040 de zorgkosten verdubbeld zijn naar 174 miljard. 
– De grootste zorgkosten zijn leefstijl gerelateerd, waarbij de grootste zorguitgavenpost (6 miljard; RIVM 2018) veroorzaakt wordt door ongezonde voeding. 

De onwaarschijnlijk hoge kosten, waar wij dus als individu zelf wat aan kunnen doen. Maar waarom gebeurd dat niet? Het antwoord ligt in het feit dat wij korte termijn reactie geprogrammeerd zijn en onze eigen gezondheid altijd beter inschatten dan die van de buren. 

Je hebt nu nergens last van, dus waarom handelen? 
“Ja, dat de buurman aan de medicijnen zit is logisch, die is echt veel te dik. Ok, ik mag ook wel wat afvallen, maar ik kan nog alles en hoef geen medicijnen te slikken. Trouwens mijn oma was ook veel te zwaar en die is 96 geworden!”

Vorig jaar heeft de overheid de knoop doorgehakt en besloten dat Het Rijk mede verantwoordelijk is voor de gezondheid van ons allen. 
Met 70 partijen is er dan eindelijk Het Nationaal Preventieakkoord. De belangrijkste pijlers zijn het terugdringen van roken, overgewicht en alcoholmisbruik. Deze zorgen gezamenlijk voor de grootste sterftecijfer in Nederland. Mooi plan en fijn ook dat verschillende belangrijke partijen meedoen; van industrie tot zorg, onderwijs en gemeenten. 

Of het zal werken? Ik weet het niet, je kan voorlichting geven op scholen, maar als Dunkin Donuts en Starbucks als paddenstoelen uit de grond komen, is de vraag of voorlichting afdoende is. Als er niet gewerkt wordt aan motivatie en focus, is het de vraag of het zinvol is. Ik denk dat het zinvoller is als we de voorlichting gruwelijk echt maken; zwarte longen en mensen die door een rietje moeten ademen als gevolg van roken. Mensen die buiten adem zijn als ze een trap op moeten, door overgewicht. Geamputeerde lichaamsdelen door diabetes mellitus. Zwerversbestaan, met haren in de klit als gevolg van alcoholmisbruik. Dat zorgt voor pijn. En alleen pijn zorgt voor verandering. 

Ben ik te negatief? Ik hoop het. Jammer is wel dat ook het RIVM vraagtekens zet bij het Nationaal Preventieakkoord. Ik blijf het herhalen; alleen door jezelf af te vragen wat je gaat missen als je niet zou veranderen en je af te vragen wat je zou winnen als je wel zou veranderen, dan pas sta je open voor duurzame verandering. En dat begint bij mindset. 

Daarom nodig ik je uit om mee te doen met het Design Your Mind event. Tijdens deze dag gaan we jou inzichten geven over jouw (belemmerende) overtuigingen m.b.t. jouw fysieke doelen. Wat verlies je, wat win je?. Aan het eind van de dag ga je naar huis met een persoonlijk actieplan.
Het Design Your Mind event is op zaterdag 19 januari van 11.00 tot 16.00 uur, inclusief gezonde lunch, koffie, thee, water. Met code DESIGN190119 krijg je tot 5 januari 50% korging en betaal je voor de gehele dag slechts € 47,50. Aanmelden kan hier.

Maar de overheid heeft nog een cadeau voor haar burgers, wat vanaf heden ingaat; de GLI.
De wat? De GLI, of te wel de Gecombineerde Leefstijil Interventie. Een leeftsijlcoach voor twee jaar, betaald door de overheid, die een geregistreede GLI programma aanbiedt. De GLI staat voor preventie en met een duur van 2 jaar, wordt er ook gewerkt aan duurzaamheid. Prachig toch?! Als leefstijlcoach sta ik hier natuurlijk achter; de combinatie van gedragsverandering met betere voeding en meer bewegen. Bij Fitspel valt de gedragsverandering onder de noemer mindset, maar a la; die drie eenheid is de basis van preventieve gezondheid. 

De GLI wordt dus voor de deelnemer kosteloos aangeboden. Maar waar hebben we het dan over? 
De overheid heeft 6,5 miljoen vrijgemaakt voor de GLI. Dat lijkt veel, echter er is berekend dat voor dit bedrag er 8.000 mensen het programma kunnen volgen. 8.000 Is echt schikbarend weinig als je weet dat 5 miljoen mensen aan de voorwaarden van GLI voldoen. Als we de 8.000 delen door 6,5 miljoen komt  het programma dus uit op € 812,50 p.p. Een stuk hoger dan Fitspel; terwijl Fitspel ook nog eens leuk is! : – ) 

Wist jij overigens al dat Fitspel vaak (deels) wordt vergoed uit de aanvullende zorgkostenverzekering? Dan gaat het ook niet eerst van je eigen risico af! Kijk hier of je voor vergoeding in aanmerking komt. Jij laat je gezondheid toch zeker niet afhangen van de overheid!? 

Ik blijf het ingewikkeld vinden, die bemoeienis van de overheid. En aan de andere kant moeten we wat doen om het RIVM trendscenario te keren. 

‘Take a look in the mirror and make that change…’ Michael Jackson.
Zullen we daarmee beginnen?

Ik wil je daar dolgraag bij helpen met de gratis Mindset Reset Challenge (start maandag 7 januari) en de gratis Mindset & Fispel Masterclass LIVE. (Dinsdag 15 januari, 20.00 uur in Diemen of Amsterdam.) 
Omdat ik geloof in GLI, maar veel meer nog geloof ik dat ik jou kan laten inzien dat afvallen nooit over kilo’s gaat, maar altijd over geluk. Dat een betere gezondheid een proces is, en dat we dat dus maar beter leuk kunnen maken. Dat afslanken en werken aan je gezondhei altijd meer psychologie is dan fysiologie. 
Dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je gezondheid.

En dat jij in staat bent te kiezen voor geluk.

Zie ik je op een van de events?

Pluk je geluk,
Mira

Keep in Touch

Volg ons en like ons op sociale media voor de nieuwste ontwikkelingen binnen Fitspel!

Vragen?

Chatten
Hallo,

Waarmee kunnen we je helpen?