fbpx

Het gaat tussen beslissing en overtuiging

Gepubliceerd op 10 december 2018 16:18

 

Afgelopen weekend hadden wij thuis weer een ‘ronde tafel gesprek’; we beluisteren naar wat de ander in het gezin bezig houdt, waar aan gestoord wordt en wat er beter kan. Maar ook wat we waarderen van elkaar. Empatisch luisteren is hierbij noodzakelijk. Elkaar niet in de reden vallen. Luisteren omdat je wilt begrijpen, niet omdat je een antwoord wilt geven. Zelfs onze dochter van 15 weet nu hoe  het moet; empatisch luisteren. Soms is dat lastig, soms voel je je zelfs beschaamd voor je eigen gezin. Maar atijd is het besef van wederzijds respect, liefde en zingeving. 

Regelmatig komt het voor dat ‘oude’ ergernissen weer genoemd worden. Zo ook dit keer. Mij wordt ter kennis gegeven dat ik zo veel werk en zo in mijn hoofd zit, dat ik nauwelijks door heb wat er thuis gebeurd en wat er is afgesproken. Een paar ronde tafel gesprekken eerder had ik al besloten om hier op de letten. Er van overtuigd dat mijn gezin het allerbelangrijkste is en de tijd die ik met hen besteed ten volle aandacht wil benutten. Niet helemaal gelukt dus. Dat vergt dus nog wat training. 

Het gat tussen beslissing en overtuiging kan je het beste vullen met training. 

En precies dat is wat ons mensen onderscheidt van een dronken aap; de mogelijkheid te veranderen. Te beseffen dat op de lange termijn die verandering winst zal opleveren. Door oefening, training, doorzetten. Genetisch zijn wij beesten die behept zijn met impulsen en instincten. Met een sensor voor gevaar achter elke rots. Gevaar dat angst veroorzaakt. Met alle fysieke kenmerken die bij angst horen: gespannen spieren, wijde pupillen, verhoogde hartslag; ‘fight or flight response’. Korte termijn. Ons lichaam reageert nog steeds op dezelfde manier. Het is tegenwoordig niet meer die harige beer die dat veroorzaakt, maar stress en ontevredenheid. 

De grootste angst van de oermens was een fysieke angst; hoe overleef ik deze dag zonder onderdoor te gaan aan de grillen van moeder natuur en alle andere beesten die op zoek zijn naar een volle buik. Totaal korte termijn,

De grootste angst van de moderne mens is wat anderen wel of niet van je zullen denken. Hoe anderen jou zien. Hoe jij wilt dat anderen jou zien. Voldoe jij niet aan die verwachting, dan krijg je gespannen spieren, wijde pupillen, een verhoogde hartslag. Hoe jij wilt dat anderen jou zien is totaal korte termijn. Jij denkt tenslotte niet: als ik nu dat strakke sexy jurkje aantrek, dan denkt die stomme Barbie over tien jaar misschien… nee, je wilt haar nu de ogen uitsteken! 

Korte termijn voldoening is zero resultaat voor de lange termijn.

Dat geldt voor je carriere.

Dat geldt voor je relaties.

Dat geldt voor je gezondheid.

Maar hoe zorg je er dan voor dat je gemotiveerd en gefocust blijft op de lange termijn? 

Dat is eenvoudig. Start een ronde tafel gesprek met jezelf. Luister naar je eigen antwoorden. Luisteren om te begrijpen. Zonder in de reden te vallen met je eigen belemmerende overtuigingen. Empatsich luisteren. Accepteren wat je zegt en onderzoeken of het je waard is daar wat mee te doen. En als dat zo is, dan ga je aan de slag. 

Want het gat tussen beslissing en overtuiging kan je maar het beste vullen met training. 

Als je daar een steuntje in de rug bij kan gebruiken, dan doe je mee met de Mindset & Fitspel Masterclass. Dat kan op 18 december om 20.00 uur online, maar veel liever zie ik je 20 december om 20.00 uur LIVE in Diemen. Dan kunnen we echt connecten. En zorg ik ervoor dat je gaat starten met traingen.

Voor resultaat op de lange termijn.

Duurzaam.

En dat geeft een hoop rust!

 

Pluk je geluk,

Mira

Keep in Touch

Volg ons en like ons op sociale media voor de nieuwste ontwikkelingen binnen Fitspel!

Vragen?

Chatten
Hallo,

Waarmee kunnen we je helpen?