fbpx

Weet je waar het wel om gaat?

Gepubliceerd op 21 juni 2018 21:53

 

Als ik zeg: het Voedingscentrum, waar waar gaat het om?

Kom jij dan ook met: schijf-van-vijf, achterhaald, super stoffig, belangenverstrengeling, niet eerlijk, connectie met Unilever, promotor van brood en melk (zijn ze niet helemaal goed bij hun hoofd?) stenen tijdperk. 

En dat is zo niet waar!

En nu denk je misschien dat ik, docent voeding, het Voedingscentrum ga verdedigen? 

Ik zou niet weten waarom. Ik wil alleen graag uitleggen hoe het verloop is van voedingskennis naar uiteindelijk jou, de consument. Jij ontvangt in alle media zoveel informatie, dat het praktisch onmogelijk is daar wijs uit te worden. Gevolg: er ontstaat een laat-maar mentaliteit. En mensen gaan zelf van alles verzinnen met als resultaat nog meer voedingsonzin in de media. 

Als iets werkt, betekend dat niet dat dat komt door de voorgeschreven methode. (Lees deze zin nog eens.)

Voorbeeld: ik heb een nieuw dieet ontwikkeld. Het konijnen-keutel-dieet. Het werkt als een trein; 10 kilo afvallen in 8 weken! Methode: Om de dag eten wat je wil en de volgende dag 6 konijnen-keutels met een groot glas water innemen. Iedereen die wil afvallen wil het proberen. En hé! krijg nou wat! het werkt echt! 

Breed in de media: revolutionair konijnen-keutels dieet. Binnen twee maanden zijn de konijnen keutels de ultieme superfood. En kan ik stront in een potje heel duur verkopen. 

Het werkt; omdat mensen minden kilocalorieën tot zich nemen (om de dag eten) en omdat mensen willen geloven dat het werkt (anders ben je alweer in de maling genomen!).

Het werkt, maar niet door de voorgeschreven methode…

En daarom wil ik je vragen: weet je waar het bij voedingsvoorlichting wel om gaat?

Het antwoord: de consument informeren hoe je door middel van een gezonde voeding en beweging het risico op het krijgen van chronische ziekte tot wel 40% kan verlagen. 

Per decennia zijn wereldwijd de beste voedingswetenschappers mee bezig met een vraag; hoe kan onze voeding bijdragen aan jouw gezondheid. En dan heb ik het niet over een flauwekul onderzoek zoals een stel marketeers die een weddenschap hebben afgesloten om te kijken of ze de media meekrijgen met de fabel dat pure chocolade een superfood is… Nee ik heb het over meta onderzoek, waar tientallen duizenden data wordt verzameld, waar wetenschappers bezig zijn de onderzoeken te onderzoeken. 

En die onderzoeksresultaten komen via de WHO, naar De Gezondheidsraad en tenslotte naar het Voedingscentrum. 

Net zo min margarine gelijk plastic is, heeft het Voedingscentrum geen connectie meer met Unilever. 

En als je nu naar de site van het Voedingscentrum gaat, zie je dat ze zijn mee gegaan met de tijd. Het heeft even geduurd, dat wel; ik ben de eerste die dat zal toegeven. Als je slim bent, bezoek je even de site en meldt je je aan voor de magere, makkelijke recepten. Je ontvangt dan elke week super menu ideeën in je mailbox. 

Tenslotte voor de duidelijkheid: nee ik heb geen banden met het Voedingscentrum, ik wil alleen mijn volgers laten weten hoe het  no-nonsens echt in elkaar zit. Niet altijd even sexy, maar in een wereld waar we worden doodgegooid met sexy onzin, is degelijkheid wellicht een verademing.

 

Als ik zeg: afslankindustrie, waar denk je dan aan?

Juist! 

Diëten, shakes, ingewikkelde recepten, duur, niet praktisch, lastig met een gezin, koolhydraat-arm, vet-arm, geen brood, gluten intolerant, pillen, personal trainers, zweterige sportscholen, stinkende quinoa trutten, restricties, verboden, stress, frustraties, valse beloftes. 

En nu denk je vast dat ik ga zeggen dat dat niet nodig is met Fitspel, en dat heb ik nu dus ook gezegd, maar het gaat mij om iets totaal anders.

Bij afslanken denkt men aan methodieken; hoe moet ik het doen, waar kan ik dat kopen. Om vervolgens gestrest en gefrustreerd te ontdekken dat het weer niet werkt… 

Als je denkt aan afslanken denkt men altijd aan uiterlijk. Terwijl het daar eigenlijk niet om gaat.

Weet je waar het wel om gaat? Waar we wellicht over kunnen nadenken?

Antwoord: Gezondheid. Geluk. Vrijheid.

Het World Cancer Research Fund heeft recent bekend gemaakt dat we het risico op het krijgen van kanker met 40% kunnen verlagen door gezonde leefstijl. Een gezond gewicht behalen en behouden is daarbij een belangrijk onderdeel. 

Zullen we het doel van afslanken van een iniminibikini verschuiven naar gezondheid?

Want gezondheid is geluk en vrijheid.

Vraag de volgende keer dus niet: hoe moet ik afvallen, maar: waarom wil ik afvallen.

Je weet immers waar het bij ons om gaat toch? 

Afslanken gaat niet om de kilo’s, maar om het geluk achter de kilo’s. 

 

Wil je ontdekken hoe wij je kunnen helpen het geluk achter de kilo’s te vinden? 

Doe dan mee met de gratis Focus webinar. Aanmelden kan hier.

 

Lieve groet, 

Mira

Keep in Touch

Volg ons en like ons op sociale media voor de nieuwste ontwikkelingen binnen Fitspel!

Vragen?

Chatten
Hallo,

Waarmee kunnen we je helpen?