fbpx

Vaak denken mensen dat gezond eten duurder is. Maar is dat zo?

Het is heel lastig om hier een eenduidig antwoord op de geven. Als we het hebben over duurder, dan hebben we het vaak over hoe jij het in je portemonnee ervaart. Maar de kosten van voeding is veel breder. Denk aan het milieu en denk ook aan gezondheid.

Ter illustratie: in het westen sterft 4 op de 10 mensen aan welvaartsziekte. Dat zijn ziekten die ontstaan zijn door ons gedrag. De grootste kostenpost (9 miljard) m.b.t. deze welvaartsziekte hebben te maken met ongezonde voeding.

En als we het hebben over het milieu: Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zoveel impact omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. En voor dit voer worden o.a. oerwouden gekapt…

Maar laten we even blijven bij jouw portemonnee.

In bijna alle gevallen is het A-merk duurder, zonder opvallend verschil. Denk aan zuivel, ontbijtgranen, zoet broodbeleg. Er zijn soms verschillen in smaak. Maar vaak toch echt minimaal. Denk aan hagelslag van De Ruyter, Venz of AH eigen merk. Proef jij daarin een echt groot verschil?

In andere gevallen wordt smaak kunstmatig toegevoegd, wat het product qua gezondheid niet altijd ten goede komt. Denk hierbij aan het toevoegen van suiker en bijvoorbeeld chocolade in ontbijtgranen. Het toevoegen van ingrediënten maakt vaak het product duurder.

In de meeste gevallen is een product duurder door de marketing. Jij betaalt dus meer, omdat Quaker graag reclame op t.v. wilt maken. Er wordt dan niet echt gekeken naar wat gezond is voor jou. Er wordt gekeken hoe een product zoveel mogelijk kan worden verkocht.

Om echt bewuste keuzes te maken voor de gezondheid en je portemonnee is het noodzakelijk dat je etiketten gaat lezen. In mijn volgende blog ga ik je uitleggen hoe je dat het beste doet.

Terug naar jouw euro’s.

Het idee dat gezond eten duur is, wil ik echt ontkrachten.
Het vergt hooguit wat meer moeite.
Ongezond eten is vooral makkelijk en snel. Je hoeft niet na te denken.

Met deze 7 tips maak ik goedkoop gezond eten wat makkelijker voor jou.

  1. Koop de ‘kneuzen’. Bij de meeste versafdelingen in de supermarkt heb je zakken met de z.g. kneuzen. Komkommers die niet recht zijn. Paprika’s die niet helemaal rood zijn. Courgettes met een afwijking naar rechts of links. Deze zijn altijd goedkoper dan hun perfect ogende broertjes. Ze smaken echter precies hetzelfde.
  2. Koop de kip kilo-knaller. De kip kilo-knaller is een stuk milieu vriendelijker dan de lang-leven-kip. (bijna 1:1 verhouding kilo vlees : kilo voer). Ik hoor je zeggen: maar het dierenleed dan? Ik zal het uitleggen: de kilo-knaller is eigenlijk een kuiken van 6 weken. Vroeger beter bekend als de plofkip. Een lang-leven-kip levert maar liefst 2 weken langer (hoera!), maar veroorzaakt daardoor een stuk meer milieu vervuiling. Er is echt een alternatief: eet maximaal 1 x per week vlees.
  3. Eet minder vlees. Zie vorige punt. Beter voor het milieu en beter voor jou. De WHO heeft aangetoond dat het eten van veel vlees allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Vlees is meestal duur, dus wanneer je de consumptie van vlees drastische gaat verlagen zal je dat direct merken in je portemonnee.
  4. Koop je groeten en fruit op de markt aan het einde van de dag. Aan het einde van de marktdag verkopen marktluis altijd hun verse producten voor een prikkie. Vaak zijn er in gemeenten ook speciale euro (markt)dagen. Vraag gewoon eens aan de marktkoopman /vrouw wat hij/zij aan het dag met zijn producten doet.
  5. Invriezen. Teveel gekookt? Vries het in! Dit maakt jouw aandeel in voedselverspilling kleiner! Gemiddeld gooien we per persoon 40 kilo voeding per jaar weg. Dat komt neer op gemiddeld €140,= per persoon. Direct merkbaar dus in jouw portemonnee.
  6. Maak een soep van left-overs. Versproducten die op de rand van houdbaarheid balanceren zijn prima te verwerken in een soep. Denk aan (zoete)aardappelen, groenten en zelf brood voor de croutons. Net als het vorige punt, levert dit geld op.
  7. Maak gebruik van een van de ‘food-saving’ apps. Er zijn diverse apps op de markt, die jou als consument helpen minder te verspillen. Op mijn telefoon staat de Too Good to go app. Super makkelijk! Vooral fijn dat je een bijdrage levert aan het milieu!

Gezond eten hoeft echt niet duur te zijn.
Het vergt hooguit wat meer bewustzijn.
Doe je mee?

Chatten
Hallo,

Waarmee kunnen we je helpen?