We kennen het allemaal: goedbedoeld advies over afvallen en een gezonde leefstijl. "Je moet gewoon minder eten, meer bewegen, stoppen met suiker, krachttraining doen in plaats van cardio." En als dat niet werkt? Dan probeer je gewoon het volgende dieet of de nieuwste hype. Toch? Maar als het echt zo simpel was, waarom worstelen zoveel mensen dan nog steeds met hun gewicht? Waarom werkt al dat advies zelden op de lange termijn?
In deze blog deel ik mijn visie over hoe je wel blijvend slank kunt worden, door meer te vertrouwen op jezelf en minder te leunen op experts.
Waarom diëten altijd mislukken
De gezondheidswereld blijft vasthouden aan hetzelfde patroon: meer informatie, meer richtlijnen, meer regeltjes. Maar de cijfers spreken voor zich: overgewicht blijft toenemen. Dit is frustrerend, want het probleem zit niet in een gebrek aan kennis. De meeste mensen weten allang wat ze zouden moeten doen. Maar waarom lukt het dan niet?
![De doolhof van diëten. Stop ermee! Do it your own way!](https://static.wixstatic.com/media/603fa5_d692ffd07a654ddc94a670d71ea71af2~mv2.png/v1/fill/w_980,h_980,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/603fa5_d692ffd07a654ddc94a670d71ea71af2~mv2.png)
Meer vertrouwen in jezelf, minder leunen op experts
Afslank hypes wisselen zich in rap tempo op. Influencers worden de nieuwe afslank experts. We worden voortdurend overspoeld met informatie over wat we zouden moeten doen. Veel experts zijn heel goed in het vingertje wijzen naar wat mensen verkeerd doen en wat ze zouden moeten doen zonder te begrijpen waarom mensen in bepaalde gewoonten vastzitten. Zelden is er aandacht voor de emoties, gedachten en gedragingen die onze keuzes beïnvloeden. Mensen weten vaak allang wat ze moeten doen, maar zonder de inzichten en tools om hun eigen patronen te onderzoeken, blijft het bij tijdelijke oplossingen.
Een afslankmethode met een einddatum geeft slechts een tijdelijk resultaat.
Geloven dat meer informatie en richtlijnen voldoende zullen zijn om mensen te motiveren om gezonder te leven is een naïeve benadering. De informatie voorziening tegenwoordig is groter dan ooit, en toch blijft het overgewicht elk jaar groeien! Het is als dweilen met de kraan open.
Door die stroom aan informatie, wordt het steeds onduidelijker wat nu een goede aanpak is. Mensen wordt verleidt om van alles te proberen en alles te geloven. Je kent het wel: het ene dieet is nog beter dan het andere; nee joh! je moet krachttraining doen, in plaats van cardio!
Dit leidt tot een cyclus van falen. Want de informatie die je wordt aangeboden wordt gepresenteerd als een universele oplossing. En dat is een fabel. Als een methode voor jou niet werkt, betekend dat niet dat je hebt gefaald (al voelt dat misschien wel zo). Het betekend gewoon dat die methode voor jou niet werkt. That's it!
Ik geloof dat experts zich minder rigide mogen opstellen, ook als onderzoeken wetenschappelijk bewezen zijn (want het onderzoek van de opponent is dat vaak ook.) Daarnaast geloof ik dat de geadviseerde zich minder afhankelijk mag opstellen van het advies van anderen en meer mag leren luisteren en vertrouwen naar wat hij/zij zelf nodig heeft.
En daar ligt meteen de uitdaging.
In een wereld waarin we steeds meer externe validatie zoeken, raken we steeds meer van onszelf verwijderd. Die externe validatie zoeken we bij het afvallen in bijvoorbeeld: voedingsapps, waterapps, smartwatches, weegschaal en natuurlijk al het vergelijkingsmateriaal op social media. Waar de meeste mensen zich niet van bewust zijn is hoe sterk deze externe validatie ons gemoed beinvloed.
Een onderzoek toonde aan hoe sterk mensen zich kunnen laten beïnvloeden door een slaapapp. In de studie werd een groep gevraagd een slaapapp te gebruiken, maar zij konden de verzamelde data zelf niet inzien. Ze moesten elke ochtend doorgeven hoe goed ze geslapen hadden. Wanneer deelnemers aangaven goed en uitgerust te hebben geslapen, maar de app terugkoppeling hen liet weten dat de data slecht was, corrigeerden zij hun mening en gaven zij aan dat hun slaap inderdaad minder goed was. Dit gebeurde niet alleen op cognitief niveau, door de data te accepteren, maar ook fysiek: de deelnemers vertoonden een verhoogde stressrespons. Bij de groep die geen terugkoppeling van de data kreeg, werd geen verhoogde stress opgemerkt, zelfs niet als de slaapdata slecht was. Dit laat zien hoe vertrouwen op data ons oorspronkelijke gevoel (fit en uitgerust voelen) kan ombuigen naar een gevoel van fysieke en mentale uitputting. En dit proces kan zichzelf versterken, waardoor we steeds meer het vertrouwen in onszelf verliezen.
Luisteren naar de signalen
Het vertrouwen in jezelf terug vinden is niet alleen een mentaal ding. Zeker bij afvallen is een fysieke benadering van vertrouwen minstens zo belangrijk. Wat ik hiermee bedoel is het volgende: doordat we ons zo laten verleiden door de externe validatie staan we steeds minder stil bij wat ons lichaam nodig heeft. Ons lichaam praat met ons. We zijn alleen vergeten ernaar te luisteren.
Je lichaam geeft je constant signalen van binnenuit. We noemen dat interoceptie. Maar door ons onbewuste en ongezonde gedrag kunnen we die signalering kapot maken, waardoor we de afhankelijkheid op externe validatie vergroten; diabetes maakt de signalering van insuline kapot, waardoor een metertje ons moet laten weten hoe het met onze bloedsuikerspiegel staat. Obesitas verstoort ons honger en verzadigingsgevoel, waardoor we aangewezen zijn op Ozempic om dat te herstellen. We kunnen er vanuit gaan dat er voor heel veel aandoeningen een medische oplossing voor ons is. En dat is natuurlijk prachtig, maar het maakt het ook gemakkelijk om op externe validatie en experts te leunen.
We zijn het niet kwijt. Jij bent het niet kwijt. Je mag alleen het geloof terug vinden en meer op jezelf vertrouwen dat de signalen wat betekenen. Om deze vervolgens te interpreteren en daar een actie op te ondernemen. Bijvoorbeeld: je voelt dat je een verhoogde hartslag hebt. Als je dit hebt omdat je een presentatie moet geven kan de interpretatie zijn: zenuwachtig. De actie die je hierop kan nemen is een bewuste diepe buikademhaling. Maar je kan ook een verhoogde hartslag hebben omdat je je geliefde na een periode weer gaat zien. Interpreatie: spannend en enthousiast. Te ondernemen actie: bewegen. (Of gewoon genieten van dat gevoel...)
Wanneer je goed wordt in het luisteren naar je lichaam heeft dat uiteraard heel veel voordelen voor gewichtsverlies.
Hoe je blijvend gewicht verliest zonder streng dieet
Je hebt niet meer informatie nodig. Je hebt niet weer een nieuw dieet nodig. Je hebt een andere aanpak nodig; één die verder gaat dan enkel de regels en richtlijnen en zich richt op de werkelijke oorzaken en gevolgen van gedrag.
Een aanpak die niet uitgaat van regels en richtlijnen, maar van jou als individu. Wat werkt voor jou? Wat heb jíj nodig om een gezonde leefstijl vol te houden? Het is echt mijn overtuiging dat je genoeg weet om te starten met afvallen. De informatievoorziening was nog nooit zo veelomvattend en binnen handbereik. Je weet dat het handiger is om meer groenten te eten. Je weet dat je voldoende water moet drinken. Je weet dat het goed is om dagelijks te bewegen. Je hoeft niet meer te weten, je mag meer gaan doen!
En daar ligt meteen de uitdaging
Waarom is het zo lastig om te doen wat je weet dat je zou moeten doen?
Het antwoord daarop is de sleutel naar afvallen en slank blijven zonder dieet. Het gaat over de gedachten, emoties en patronen die je in je gewoonten gevangen houden. Als je dat niet begrijpt en niet leert hoe je hiermee omgaat, blijft het dweilen met de kraan open.
Ik geloof dat jij niet afhankelijk hoeft te zijn van de zoveelste expert met het perfecte plan. In plaats van je voor te schrijven wat je moet doen, help ik je om te ontdekken wat bij jóu past. Want als jij begrijpt hoe jouw emoties, gedachten en gedrag je keuzes beïnvloeden, kun je de regie nemen en keuzes maken die je vol kunt houden.
Ik kijk met respect naar de mens achter de kilo's. Want daar ligt de oplossing.
Durf jij het anders te doen? Start vandaag!
Het is tijd om los te breken uit de eindeloze zoektocht naar het perfecte dieet. Er is geen één oplossing die voor iedereen werkt. Maar als je leert vertrouwen op jezelf en je eigen pad ontdekt, kun je eindelijk afrekenen met de jojo-cyclus.
Wil jij ontdekken hoe dat voor jou werkt? Dan helpen wij je graag verder. Met de Slank Doen Methode leer je hoe je jouw gedrag, gedachten en emoties beter begrijpt, zodat je een leefstijl ontwikkelt die wél werkt. Geen rigide regels, maar blijvende verandering op jouw manier.
Ben jij klaar om het anders te doen?
Op jouw transformatie!
Mira
Comments